Aanbestedingen
Wanneer openbaar, wanneer onderhands?
De Europese Commissie heeft vastgesteld wanneer overheden openbaar Europees moeten aanbesteden. Tot 31 december 2009 was dit voor gemeenten voor werken 5.150.000 euro en voor leveringen en diensten 206.000 euro.
Blijft de waarde van de opdracht onder de drempelbedragen, dan zijn aanbestedende diensten niet verplicht om Europees aan te besteden. Als een aanbestedende dienst besluit om de opdracht wél aan te besteden, dan moet deze de beginselen van aanbestedingsrecht in acht nemen. Dan wordt gesproken van een nationale aanbesteding. De meeste gemeenten hebben in een aanbestedingsnota vastgelegd bij welke bedragen op welke manier moet worden aanbesteed. Openbare aanbestedingen zijn te vinden op www.aanbestedingskalender.nl
Aanbestedingsprocedures
Openbaar procedure: algemene bekendmaking, waarbij belangstellende ondernemers mogen inschrijven. Niet openbare procedure: aanbestedingsprocedure in twee fasen, algemene bekendmaking waarbij iedere geïnteresseerde zich als gegadigde mag aanmelden. Alleen door de aanbestedende dienst geselecteerde ondernemers mogen inschrijven. Voor kleinere opdrachten zijn er onderhandse aanbestedingen. Er zijn twee soorten:
- Enkelvoudig onderhands: procedure waarbij de opdracht rechtstreeks aan één leverancier wordt gegund. Deze procedure is feitelijk geen aanbesteding maar een ‘gunning uit de hand’.
- Meervoudig onderhands: procedure zonder voorafgaande bekendmaking, waarvoor een beperkt aantal van te minste twee ondernemers tot inschrijving wordt uitgenodigd door de aanbestedende dienst.
Tips voor MKB
- Een aanbesteding is een kans. De eerste keer de hele procedure doorlopen is lastig, maar na twee of drie keer is een deel een standaard invuloefening. Dan zijn ook benodigde gegevens inmiddels in huis.
- Bij een openbare aanbesteding gaat het meestal om veel geld. Aanbestedingsprocedures zijn juridisch dichtgetimmerd en daardoor formalistisch. Volg nauwgezet de instructies op. Een gedegen inschrijving of offerte doe je niet op een namiddag.
- Begin op tijd. De tijd om in te schrijven is soms heel kort. Later aanvullen kan niet. Zorg dat de inschrijving altijd compleet is.
- Zorg voor referenties die aansluiten bij de opdracht.
- Is iets niet duidelijk, stel direct vragen. De inschrijver die geen vragen stelt kan ten tijde van een juridische procedure achteraf te laat zijn.
- Probeer gewoon een keer in te schrijven. Je doet ervaring op en wie weet levert het wat op.
Bron: Eerste hulp bij aanbesteden: MKB-Nederland en Van Till advocaten